Merhaba, bugün yapay zeka nedir, hangi alanlarda kullanılır, özellikleri nelerdir detaylı bir şekilde açıklayacağım.
Yapay zeka; cihazlara sayısal mantık yürütebilme, hareket edebilme, insan gibi düşünebilme, sesi algılayabilme ve konuşma gibi pek çok yetenek kazandırılabilen yazılımsal ve donanımsal sistemlere verilen addır. Yapay zeka sayesinde bilgisayarlara insan gibi düşünebilme özelliği kazandırılmaktadır.
Yapay Zekanın Gelişimi
Yapay zekanın geçmişi 1940’lı yıllarına dayanmaktadır. Zaman içerisinde geliştirilebilmesi sayesinde günümüzde birçok cihaz yapay zeka ile tasarlanmaktadır. Yapay zeka kullanılan tüm cihazlar yüksek performans ve verim sunarak hayatımızın büyük ölçüde kolaylaşmasını desteklemektedir.
Yapay zeka sistemini tasarlayan uzman bilgisayar ve yapay zeka mühendisleri uzun bir çalışma sonrasında yapay zeka sistemini ortaya çıkararak cihazların yazılım sistemlerine yerleştirirler. Yapay zekanın kullanılacak olduğu cihaza göre farklı özelliklerin geliştirilmesi ya da yerleştirilmesi yapılabilir. Genel olarak yapay zekada bulunan özellikler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
Ortam ve Nesne Tanıma:İnsana özgü bir özellik olan ortam ve nesneyi algılama özelliği yapay zeka sistemine aktarılabiliyor. Bu özellik sayesinde yapay zeka sistemi bir fotoğrafta bulunan tüm kişileri algılayabiliyor, ortamın özelliklerini kaydedebiliyor. Bunun yanı sıra kişilerin boyları, beden ölçülerini ve ne giydiklerini bile kolaylıkla algılayabilmektedir.
Desenleri Algılayabilme:Yapay zeka sistemine sahip tüm cihazlar birbirine çok benzeyen desenleri sınıflandırabiliyor. Farklı şekil, boyut ve renkleri ayırt ederek ne olduklarına dair tüm ayrıntılara sahip olabiliyorlar.
Süper Zeka:Yapay zeka üstün zekaya sahiptir. Diğer cihazlara oranla çok kısa süre içerisinde geniş veri sıralaması yapabilirler. Hatta bunun yanı sıra tüm topladıkları verileri çok boyutlu bir sanal matematik dünyasında işleyebilmektedirler.
Dünyayı Algılayabilme:Özellikle yapay zeka teknolojisi ile üretilen robotlar dünyayı ileri derecede algılayarak normal bir insan gibi hareket edebilmektedir. Rahatlıkla hareket ederek, tüm insani yetenekleri kolayca yerine getirebiliyorlar.
Network Hafızası:Yapay zeka sistemleri özellikle derin öğrenme sistemi konusunca oldukça başarılır. Derin öğrenme sistemi kapsamında en karışık sistemleri bile kolayca algılayarak taklit edebilme, kopyalayabilme, türetme gibi birçok işlevi yerine getirebiliyorlar.
Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?
Teknolojinin giderek yaygınlaşması ile birlikte yapay zekanın kullanım alanları giderek artmaktadır. Hayatı büyük ölçüde kolaylaştıran yapay zeka teknolojilerinin önümüzdeki yıllar içerisinde kullanım alanlarının giderek artması beklenmektedir. Yapay zeka teknolojinin kullanım alanları ise şu şekilde sıralanabilir:
Oyunlar:Konsol oyunları olarak tabir edilen oyunların büyük bir kısmı yapay zeka teknolojileri ile donatılmıştır.
Akıllı Arabalar: Son yıllarda ortaya çıkarılan Tesla tamamen yapay zeka teknolojileri ile donatılmış, sürücüsüz çalışabilen bir araçtır.
Sanal Asistanlar:Apple cihazlarında bulunan Siri, yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş bir sanal asistandır. Kişisel tüm uygulamaları yönetebilme özelliğine sahiptir.
Sohbet ve Destek Botları:Telesekreter olarak bilinen destek sistemleri, yapay zeka teknolojileri ile donatılması sebebiyle insanların birçok ihtiyacını giderebilmektedir.
Satın Alma Sistemleri:İnternet üzerinden online alışveriş yapabildiğiniz birçok sitede yapay zeka bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Google Adsense gibi uygulamalar daha önce incelemiş olduğunuz ürünleri önünüze getirerek satış önerileri sunmamaktadır.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*