Vrml İle Webde Sanal Gerçeklik

Anasayfa - Blog

Vrml İle Webde Sanal Gerçeklik

Merhaba, bugün sanal gerçeklik modelleme dili nedir, VRML ne için kullanılır, ne işe yarar, sanal gerçekliğin kullanım alanları neler onlardan bahsedeceğim.

Sanal Gerçeklik Modelleme Dili (VRML), 3D grafikler, nesneler ve animasyonlar oluşturmak için kullanılan bir programlama dilidir. VRML, Sanal Gerçeklik Modelleme Dili veya Sanal Gerçeklik Biçimlendirme langauge için bir kısaltmadır. Telaffuz edilirken vermal veya baş harfleri olarak VRML kullanılır. VRML, HTML'nin 3B eşdeğeri olarak düşünülebilecek düz bir metin programlama dilidir .VRML Nasıl Kullanılır?
VRML kodu düz metin ile yazılmıştır. Dosya uzantısı .wrl ’ dir. VRML dosyaları düz bir metin düzenleyicide görüntülenebilir ve düzenlenebilir, ancak ürettikleri 3B oluşturma işlemlerinin bir VRML tarayıcısında veya VRML eklentisi ile donatılmış bir web tarayıcısı gibi başka bir programda görüntülenmesi gerekir. VRML'de yazılan tek bir .wrl dosyası 3B alan oluşturur ve alandaki farklı düzlemler ve yüzeyler, HTML dosyalarının dış kaynaklara bağlanabildiği şekilde dış kaynaklara köprülenebilir. Boşluk içindeki yüzeylerin özellikleri VRML kodunda belirtilebilir ve boşluk, klavyedeki yön okları kullanılarak gezilebilir ve 3B alanda hareket etme izlenimi verir.
VRML'nin popülaritesinin doruğa ulaştığı dönem boyunca, tipik internet bağlantı hızları sanal gerçeklik sağlamak için yeterli değildi. Sonuç olarak, VRML hiç bu kadar yaygın bir kabul görmedi. Bu yüzden eğitim ve deneme amaçlı kullanılmıştır. Daha yakın bir zamanda, VRML, Web'de 3B oluşturma için standart dil olmaya çalışan X3D'nin yerini aldı.
 

VRML Ne için Kullanılıyor?
Sanal gerçeklik (VR) hızla büyüyen bir teknolojidir. Bir web tarayıcısında teslim edilen VR henüz yaygın olmasa da, yakın bir gelecekte olacaktır. Geçmişte VRML ve bugün X3D, VR web uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. VR'nin web üzerinden etkin bir şekilde iletilmesi için modern ana web tarayıcıları tarafından oluşturulabilmesi gerekir. VRML ve X3D gibi diller, sonunda World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) ve web tarayıcı geliştiricileri tarafından yaygın bir tarayıcı desteği ile standart bir web dili olarak benimsenmeyi başarmak için tasarlanmış ve geliştirilmiştir. 3B programlama dilleri, 3B modelleme yazılımındaki nesneleri aktarmak için de yaygın olarak kullanılır. Bir örnek , mühendislik CAD çizimlerindeki elemanları içe aktarmak için .wrl formatlı VRML dosyalarının kullanılması olabilir.

VRML Dosyalarını Görüntülemek için Hangi Uygulamayı Kullanabilirim?
VRML artık geliştirilmediğinden ve çalışmak istediğiniz VRML dosyalarınız varsa, X3D tarafından değiştirildiğinden, seçenekleriniz biraz sınırlıdır. Autodesk 3DS dahil olmak üzere bazı CAD uygulamaları VRML nesnelerini içe aktarabilir ve bunlarla çalışabilir. Ek olarak, Cortona3D Viewer , ticari olmayan kullanım için ücretsiz olan ve popüler tarayıcılarda ve ofis uygulamalarında VRML eklentisi olarak çalışan ve VRML nesnelerini ortak uygulamalarda görüntülemenizi sağlayan bir uygulamadır.

Sanal Gerçekliğin Kullanım Alanları

Sanal gerçeklik sadece yazılım ve oyun alanlarında kullanılmamaktadır. Akıllı cihazların yerine ilerleyen dönemde sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanılacağı düşünülmektedir. Sanal gerçeklik farklı sektörlerde aktif olarak tercih edilmektedir. Örnek vermek gerekirse şu şekilde sıralanır:

  • Eğitim: Öğrenciler teorik dersleri pratik etme imkanını sanal ortamda bulmaktadır. Özellikle tıp, laboratuvar dersleri içeren bölümlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda coğrafya, fizik gibi görsel alanda etkili derslerde tercih edilmektedir.
  • Tıp Alanı: Uzmanların daha da profesyonelleşmek için sanal gerçeklik ile üç boyutlu insanlar üzerinde pratik yapmasını sağlar. Öğrenciler de kullanabilmektedir. Cerrahi alanlarınde tercih edilir ve çok önemlidir.
  • Kültür ve Turizm: Turistik alanlarda tarihi yerler, doğa güzellikleri üç boyutlu şekilde sanal gerçeklik üzerinden tasarlanabilmektedir. Ülke ve şehirlerin tanıtımları açısından oldukça kullanışlı bir yöntemdir.
  • Eğlence: Ülkemizde sanal gerçekliğin en çok kullanıldığı sektörün başında eğlence gelmektedir. Oyun, film gibi çeşitli yayınlarda üç boyut şeklinde yansıtmalı sanal gerçeklik kullanımı kişilerin alanda kendileri bulunuyormuş hissi verir.
  • Mimarlık: İnşaat kısmında olan yerlerde sanal gerçeklik kullanılarak nasıl tasarlanacağına karar vermek önemli bir aşamadır. Binalar hazır olduğunda nasıl görüneceğini belirleyerek yerleri müşterilere tanıtmayı sağlamaktadır.

Uzaktan eğitim ve çalışma koşullarında da kullanımı artmıştır. Özellikle eğitim alanlarında öğrencilerin pratik etme olanağı sunması kişilere yetkinlik kazandırmaktadır.


Yorum Yapabilirsiniz.

E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*

İyi görünüyor!
Lütfen isminizi giriniz.
İyi görünüyor!
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
İyi görünüyor!
Lütfen yorumunuzu giriniz.