Trabisle Neler Değişiyor?

Anasayfa - Blog

Trabisle Neler Değişiyor?

Bilindiği gibi, Türkiye'de faaliyet gösteren işletmelerin veya hedef kitlesi Türkiye'de olan web sitelerinin tercih ettiği .tr uzantılı alan adlarının tescili ve yenilenmesi için bir süredir bazı düzenlemeler yürürlüğe girdi.
Mevcut başvurularda .tr uzantılı alan adlarının tescili için bazı resmi belgelerin sunulması gerekirken, sadece adsoyad.com.tr şeklinde alan adlarının tescili için kimlik kartı ile başvuru yapılması yeterlidir.
Bugün yeni sürecin neler getireceğini ve hangi domain uzantılarının dokümantasyon gerektirdiğini anlatacağız.

TRABİS Nedir?
2022 yılından itibaren BTK bünyesinde faaliyete geçmesi beklenen TRABIS; ".tr Ağ Bilgi Sistemi" anlamına gelmektedir, .tr alan adı sisteminin ve veritabanının yönetiminden sorumludur.

TRABİS’e Geçiş Süreci
Dünya çapında alan adı kaydı ile ilgili çalışmaları yürüten kuruluş olan ICANN’ın .tr uzantılı alan adları için ülkemizde onaylanan resmi kurum, ODTÜ bünyesinde hizmet vermekte olan Nic.TR idi.
Nic.TR’nin kayıt otoritesi yetkisi; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile ODTÜ’nün 21 Aralık 2018 tarihinde imzaladığı sözleşmeyle, BTK’ya devredildi.
TRABIS altyapısının hazırlanması ve Nic.TR üzerinden tescil edilen alan adlarının lisanslı alan adı tescil operatörlerine devri ile süreç devam etti.
Geçen yıl "Büyük Göç başladı" olarak duyurduğumuz söz konusu transfer sürecinde, mevcut .tr alan adlarını nic.tr üzerinden kayıt ettirenlerin alan adlarını kendi seçtikleri alan adı kayıt şirketlerine aktarmaları istendi.
Nic.TR'de kayıtlı alan adlarının sahipleri tarafından seçilen yetkili kayıt kuruluşlarına devir işlemleri cari yıl itibarıyla tamamlanmıştır (İnternet Alan Adları Yönetmeliği'ne göre, Nic.tr'den tescilli kayıt kuruluşuna devredilmeyen alan adlarına ilişkin işlemler, TRABIS bünyesinde yapılacaktır).

TRABİS Dönemine İlişkin Düzenlemeler
TRABIS ile devam edecek olan süreç, alan adı sahiplerinin mevcut kayıt şirketlerini değiştirmelerini gerektirmez. Ödeme ve alan adı yenileme gibi işlemler TRABİS öncesi süreçte olduğu gibi mevcut alan adları kullanılarak yapılmaya devam edilecektir.

Belgesiz “com.tr”
Halihazırda bazı alan adı operatörleri tarafından "Belgesiz com.tr" adı altında verilen hizmet, aslında sadece adı ve soyadı ile .com.tr uzantısını almak isteyenlere yönelik bir hizmettir. TRABIS'in etkinliğe girişi ile ad+soyad olmayan kombinasyonlar için com.tr uzantısının belgesiz olarak kayıt edilmesi mümkün olacaktır.
Belge gerektirmeyen uzantılar; com.tr, org.tr, net.tr, gen.tr, biz.tr, tv.tr, web.tr, info.tr, bbs.tr, tel.tr, name.tr dir.
Yeni düzenlemeyle ilgili en önemli değişikliklerden biri de com.tr, net.tr ve org.tr ile biten alan adlarının belgesiz olarak alınabilmesidir. Yeni süreçte, belirli evrakların teslimi için daha önce atanan bazı alan adları; Belge talep edilmeden ilk gelen alır esasına göre tahsis edilecektir.

Belge Gerektiren Alan Adı Uzantıları
TRABIS'i çalıştırdığınızda belge ile atanmaya devam edecek alan adları; gov.tr, edu.tr, bel.tr, k12.tr, av.tr, dr.tr, pol.tr, tsk.tr ve kep.tr. Bu alan adları için talep edilen resmi belgelerde de bazı değişiklikler bulunmaktadır. Örneğin Nic.tr, TRABIS döneminde edu.tr için atama formu istenirken; Başvuru formunun ve yetki belgesinin sunulmasını gerektirir.

Diğer Önemli Değişiklikler
Alan adı kayıt başvurusu sırasında alan adı yöneticisinin adı ve e-posta adresi TRABIS sistemine girilecektir. Söz konusu veriler daha önce Nic.tr veri tabanında saklanmamıştır.

TRABIS'ten Önce; Alan sahibinin yenileme döneminde ödeme yapmaması alan adının 3 ay gecikmesine neden oldu. Kayıt ettiren bu süre içinde ödeme yaparsa, alan adını tekrar kullanmaya başlayabilecektir. TRABIS, yenilenemeyen alan adını iki ay süreyle kullanmayı bırakmanızı şart koşar ve bu süre içinde alan adı sahibinin talebi üzerine alan adı atama süreci yenilenir. Ancak, yenileme için belirlenen süre sonunda herhangi bir yenileme talebi olmaması durumunda alan adı yeniden tahsis edilecek, alan adına atanan bilgiler kurumun internet sitesinde yayınlanacak ve herhangi bir talepte bulunulmayacaktır. Yeniden açılan alan adları için alındı.
 

Nic.tr döneminden farklı bir düzenleme de feragat ile ilgili, daha önceki taleplerde alan adı silindikten sonra kimse iki ay boyunca alan adı tescil edemiyordu. TRABIS'te alan adı iki ay süreyle askıya alınabilir, ancak kurum uygun görürse iki aylık süre kısaltılabilir. Tescil ettiren, iki aylık askıya alma süresi içinde feragatini iptal ederse, askıya alma iptal edilebilir.
TRABIS'ten önce alan adlarının satışı ve transferi yasaktı. Satışlar, TRABİS'in faaliyete geçmesinden üç yıl sonra gerçekleşecek.
Alan adının tahsis süresi 5 yılı aşamaz.
Yeni düzenlemeye göre kayıt şirketleri, başvuru sahiplerinden alan adı tahsisi dışında herhangi bir hizmet talep edemezler. Nic.tr döneminde ek hizmetlerde böyle bir kural yoktu.


Yorum Yapabilirsiniz.

E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*

İyi görünüyor!
Lütfen isminizi giriniz.
İyi görünüyor!
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
İyi görünüyor!
Lütfen yorumunuzu giriniz.