Merhaba, bugün tasarım nedir, hangi alanlarda kullanılır, tasarım süreçleri ve tasarım ilkeleri ile ilgili detaylı bilgi vereceğim.
Tasarım kelimesi İngilizce ve Fransızcadan türetilen tasarım, Latin kökenli bir terimdir. Algılama ve kavram arasında bir bağlantı olan tasarım, nesnel gerçeklikle ilgisi olmayan bir kavramdır. Tasarımda önemsiz detaylar yerine önemli özellikler öne çıkıyor. Sonuç olarak algılardan genelleme yapılır.
Tasarım, temelde bilgi edinmenin bir unsurudur. Bunun nedeni, duyusal tasarım ve zihinsel tasarımın her zaman birbirini etkilemesidir. Bu nedenle, rasyonel bilgi ve duyusal bilgi her zaman iç içe geçmiştir. Gerçek bilgisi bu şekilde şekillenir. Güzel sanatlar alanının temeli olan tasarım, yaratıcı sürecin kendisidir. Herhangi bir faaliyet için gerekli olan planların hazırlanması sürecini kapsar.
Tasarım Nedir?
Tasarım, herhangi bir şeyi şekillendirmek veya oluşturmak için kullanılır, binanın organizasyonunun işleyişini içerir.
Uygulamalı tasarım alanında 3 başlık bulunmaktadır: Endüstriyel tasarım, Çevresel tasarım, Grafik tasarım. Endüstriyel tasarımda ürünler tasarlanır. Buna göre her türlü alet - ekipman, mutfak ekipmanı ve makineler endüstriyel tasarım olarak kabul edilir.
Başka bir bölümde çevre tasarımı, peyzaj tasarımları, bina tasarımları ve iç mekan tasarımları yapılmaktadır. Birçok alanı kapsayan çevre tasarımı, kaliteli ve dayanıklı tasarımlar yapmayı hedeflemektedir. Grafik tasarımda genel olarak okunan veya görüntülenen görseller tasarlanır. Grafik tasarımın amacı estetik kaliteyi en üst düzeye çıkarmaktır.
Tasarım Süreçleri
Tasarım belirli süreçlerden geçilerek yapılır. Tasarım sürecinin ilk adımı sorunu tanımlamaktır. Bir tasarım problemini çözmenin ilk adımı problemi tanımlamaktır. Konunun ne olduğunu anlama ve onu tam olarak benimseme aşamasıdır.
Yapılacak tasarımda çıkış noktasını bulmak için problem hakkında bilgi toplamak gerekir. Yani tasarım sürecinin ikinci aşaması bilgi toplama aşamasıdır. Başka bir yol da yaratıcılıkla tanışmaktır. Tasarımcı veya tasarım öğrencisi, konu ile ilgili araştırmalar yapabilir ve gerekli bilgi ve verileri toplayarak değerlendirebilirse yaratıcılık sağlanır.
Yaratıcılık ve buluş sürecinde, sorunu ortaya koymaya ve tüm olasılıkları araştırmaya yönelik çalışmalar, bir çözüm bulma sürecini de içerir. Uygulamanın son aşamasında geçmiş tasarım hazır hale getirilir.
Tasarım ilkeleri Nelerdir?
Bir tasarımda bir diğer vazgeçilmez bilgi tasarım ilkeleridir. Tasarım alanı ne olursa olsun belirli tasarım ilkeleri vardır. Yaşam boyunca bilinçli veya bilinçsiz birçok tasarım yapılır.
Doğru tasarım yapabilmek için tasarım prensiplerinin bilinmesi ve buna göre en iyi tasarımın yapılması gerekir. Ancak bundan önce tasarımın unsurları bilinmelidir. Tasarımın temel unsurları nelerdir:
Hat
Genişliği veya derinliği olmayan tek boyutlu geometrik şekillere çizgi denir. Düz veya kavisli, ince veya kalın, kesikli ve keskin her türlü çizgi vardır. Bu satırların belirli anlamları vardır. Yatay çizgi durgunluk anlamına gelir. Dikey çizgi saygınlık, kıvrımlı çizgi zarafet ve çapraz çizgi canlılık anlamına gelir.
Renk
Işığın bir özelliği olan renk, ışığın nesnelere çarptıktan sonra yansıyarak duyular üzerinde bıraktığı etkidir. Renklerin de bazı anlamları vardır. Kırmızı renk tehlikeli, güçlü ve heyecanlı anlamlarına gelir. Yeşil renk sakinliği ve doğallığı ifade eder.
Mavi renk serinliği ve üzüntüyü ifade eder. Siyah renk, prestij ve zarafeti ifade eder. Sarı, zenginlik ve lüks anlamına gelir. Mor, asaleti, şeffaf renk ise saflığı ifade eder. Tasarımı oluştururken renklerin anlamlarına dikkat edilmelidir.
Figür
Kapalı bir çizgisel elemanla çevrili alanı farklı renk, doku ve değerlerle ifade etmek mümkündür. Tasarımlar geometrik şekillerle zenginleştirilir.
Değer
Işığın bir özelliği olan değer, tasarımın önemli unsurlarından biridir. Aynı zamanda parlaklık veya renk tonu olarak da adlandırılır. En yüksek değerde kontrast için yalnızca siyah ve beyaz renkler kullanılır.
Doku
Tasarımın son unsuru dokudur. Doku, bir nesnenin yüzey kalitesini ifade eder. Nesnenin pürüzsüzlüğünü ve dokunsal yüzey hissini ifade eder.
Tasarım İlkeleri
Etkili iletişim ve öğeleri oluşturmak için bir araya getirme yeteneği için tasarım ilkeleri çok önemlidir. Bu yol gösterici ve yol gösterici ilkeler aşağıda açıklanmıştır.
Bütünlük
Her bir parçanın tek bir parça olarak değil bütünsel bir anlamı olduğu anlamına gelir. Tasarım ilkelerinin en önemli aşaması bütünlüktür. Çoğu zaman en zoru bütünlük ilkesidir. Diğer ilkelerle desteklenen bütünlük ilkesi olmadan tasarım asla başarılı sayılamaz. Tasarımın daha eksiksiz görünmesini sağlayan bu ilke sayesinde tüm unsurlar tasarımı destekler.
Fark
Herhangi bir öğenin karakterini ayırt etmek ve değiştirmek anlamına gelir. Bütünlük ilkesinin tamamlayıcısı olan farklılık ilkesi, görsel ilgi yaratmak için gereklidir. Nasıl ki bütünlük yoksa bir tasarım oluşturulamayacağı gibi, farksız bir tasarım oluşturmak da mümkün değildir.
Vurgu
Bir tasarımda odak noktasını oluşturan vurgu, en önemli alana nasıl dikkat edilmesi gerektiğini gösterir. Vurgu yapılmadan resme dikkat çekilemez. Bu aşamada ön planda olması gereken öğe ile ikincilde kalması gereken öğe arasında yön, doku, renk, form, ton veya çizgi kontrastı sağlanır.
Denge
Tasarımın son ilkesi dengedir. Tasarımın görsel ağırlığının eşit olarak dağıtılması anlamında kullanılır. Herhangi bir tasarımda denge ilkesi varsa tasarımın kendisiyle barışık olduğu anlaşılır. Dikey eksen etrafında oluşturulan görsel denge, görsel ağırlığın eşit olarak dağılımıdır.
Bir tasarımda iki farklı denge unsuru vardır. Simetrik denge, bir eksene göre aynı mesafede olması anlamında, asimetrik denge ise bir eksene göre farklı mesafelerde olması anlamında kullanılmaktadır. Etkili bir tasarım için tasarımın unsurlarına ve ilkelerine önem verilmelidir.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*