SVG (Scalable Vector Graphics) Nedir?

Anasayfa - Blog

SVG (Scalable Vector Graphics) Nedir?

Merhaba, SVG nedir, özellikleri, kullanım alanları, SVG dosya açma ve oluşturma nasıl yapılır hepsini detaylı olarak anlatacağım.

SVG Nedir?

Türkçede vektör imaj formatı veya ölçeklendirilebilir vektör grafikleri olarak geçen SVG, web tasarımı açısından hız ve kolaylık için kullanılan, W3C tarafından geliştirilen, vektör tabanlı bir grafik formatıdır. Kullanım alanları olarak genelde bir görselin boyut ve renk gibi özelliklerinin daha fazla çeşitliliğe sahip olması amaçlanmıştır.

SVG'nin genel özellikleri şunlardır:
• XML tabanlıdır.
• Vektör yapısındadır.
• XML yapısı içinde tanımlanmış çizim bilgilerini barındırır.
• SVG dosyası içinde belirtilmiş her element ve her özellik, hareketlendirilebilir yani animasyon haline getirilebilir.
• Herhangi bir metin editörü yardımıyla SVG dosyası oluşturmak mümkündür.
• SVG dosyası herhangi bir boyuta ölçeklendirilebilir. Yani elinizde kalp ikonu içeren bir SVG dosyası varsa, siz bu kalp ikonunu ister 100px isterseniz 500px genişliğinde kullanabilirsiniz. Herhangi bir bozulma olmayacaktır.
• SVG dosyaları, sayfaların yazdırılması esnasında kayba uğramaz.
• Zoom yapıldığı yani yakınlaştırıldığı zaman herhangi bir bozulma olmaz.
• Vektörel olma özelliği göz önüne alındığında kapladığı alan oldukça azdır.

SVG Nerelerde Kullanılır?
SVG, bazı photoshop ve illüstrasyon programları ile kullanılır. Aynı zamanda XML işaretleme dili SVG belgelerinde kullanılır. Bu yüzden XML metin dosyalarında görüntüler ve davranışları tanımlıdır. XML tabanlı olması ve matematiksel terimleri temel almış olması günümüzde SVG’yi grafik tasarımcılar tarafından oldukça kullanılır yapmıştır. SVG şuan da Google Chrome, Opera,Mozilla Firefox, Safari gibi bütün modern arama motorları tarafından destek almaktadır.

Neden SVG Kullanılmalıdır?

  • Dosya boyutlarının küçük olması
  • Çeşitli renk seçeneklerinin olması
  • Vektör tabanlı olmasından dolayı şekillendirme yaparken çözünürlük kalitesinin bozulmaması
  • Yapılma sürecinde kod desteği gibi imkanlar sunmaktadır.

SVG Dosyası Oluşturma?
Öncelikle SVG yazılımına sahip bir program ile SVG dosyaları oluşturulabilir. CorelDRAW ve Adobe Illustrator programlarıyla dosya oluşturulabilirsiniz.

SVG Dosyası Açma?

Dosya oluşturma için söylenen programlar dosya açma için de geçerlidir. Ayrıca, tarayıcılardan yararlanarak da SVG dosyasınıda açabilirsiniz.
Grafik tasarımı, web tasarımın olmazsa olmazlarındandır ve tasarımında SVG ile ilgili birçok adımla karşılaşılır. Web tasarımı yaparken internet üzerinde bulunan hazır görselleri kullanmak sitenizi özgün yapmaz ama SVG kullanımıyla kendine has ve kaliteli görsel ve içerik oluşturmak sizlerin elinde bulunmkatadır. Eğer sitenizde bu veri düzenini kullanmak istiyorsanız sistem analistlerimiz ve web tasarımcılarımızın desteğiyle sizlere en iyi hizmeti en hızlı ve uygun fiyat üzerinden sağlayabilmekteyiz. Daha işlevsel,profesyonel görünümlü ve özgün web siteleri için bizimle iletişime geçerek sizler de siber güvenlik, algoritma işlemleri ve arama motoru optimizasyonu tamamlanmış web sitelerine sahip olabilirsiniz.

SVG Dosya Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

SVG dosyaları web siteye hangi boyutta görsel yüklenirse yüklensin bozulmamasını sağlar. Bu durum grafiklerin, fotoğrafların daha estetik ve kullanışlı olmasını sağlar. Ayrıca fotoğraf yüklerken boyutu küçültükçe piksel kaybı yaşanabilmektedir. SVG dosyalarda ise boyut küçülse de kalite maksimum derecede kullanılmaktadır. CSS, HTML, JavaScript, DOM gibi açık kaynaklı sistemlerde de rahatlıkla tercih edilmektedir.


Yorum Yapabilirsiniz.

E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*

İyi görünüyor!
Lütfen isminizi giriniz.
İyi görünüyor!
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
İyi görünüyor!
Lütfen yorumunuzu giriniz.