SSL Sertifikası Nedir?

Anasayfa - Blog

SSL Sertifikası Nedir?

Merhaba, bugün SSL sertifikası nedir, ne işe yarar, SSL sertifikası alma hakkında detaylı bilgiler vereceğim.

SSL sertifikası; sunucu ile kullanıcı arasında güvenli bir veri akışı için şifreleme yapılabilmesini sağlayan sistemdir. SSL’nin asıl adı Secure Socket Layer, Türkçe karşılığının anlamı ise güvenli giriş katmanı demektir. SSL sertifikası sayesinde sunucu ile kişiler arasında güvenlik katmanı oluşturulabilmektedir.

SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?

SSL sertifikası sayesinde girilen tüm bilgiler gizli kalarak 3. Bir şahısla paylaşılmamaktadır. Oldukça güvenli bir sistem olan bu uygulama birçok web sitesi için zorunlu bir hale getirilmiştir. Web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olabilmesi için ise belirli prosedürleri uygulaması gerekmektedir.

Standart bir algoritma yapısı ile kurulmuş olan SSL sertifikası 3. Şahısların bilgileri öğrenmesini engelleyebilmesi sayesinde oldukça güvenli bir sistemdir. Web siteleri bu sertifikayı almaya hak kazandığında bir protokol sunulmaktadır.Bu protokolün sonrasında http ile başlayan web sitesi adresleri https olarak başlamaktadır. Bu nedenle https ile başlayan web sitelerinin güvenli olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Bu sertifikaya sahip olan sunuculardan alışveriş yapan kullanıcılar kendilerini daha güvende hissedebilmektedir.

Bunun yanı sıra bilgilerin alt yapı sistemine başarılı bir şekilde kaydolması nedeniyle SSL sertifika sistemi web siteler tarafından da oldukça güvenli bir sistem olacaktır. Mobil tarayıcılar ve web tarayıcılarında arama motorunda girilen ya da farklı yollarla girilmek istenen sitede SSL sertifikası bulunmuyorsa sistem otomatik olarak ‘’Güvenli Değil’’ uyarısı vermektedir. Bu uyarının verilmesi kullanıcılar için yol gösterici olurken, SSL sertifikası bulunmayanlar web sitelerinin ise satış yapabilmesini büyük ölçüde engellemektedir.

SSL Sertifikası Alma

SSL sertifikası almak son yıllarda zorunlu bir hale getirilmiştir. SSL sertifikası yaygın olarak tüm tarayıcılarda, özellikle satış odaklı web sitelerinde hatta tüm internet erişim protokollerinde aktif olarak kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra bu sertifikayı almak ve web sitenin sistemine yüklemek oldukça kolaydır. SSL sertifikasını Cloudflare ve Let’sEncrypt gibi sağlayıcılardan alabilmeniz mümkündür. Sertifikayı siteye ekleyebilme konusunda endişe duyuyorsanız, birlikte çalıştığınız hosting sağlayıcılarına yönelebilirsiniz. Bu sağlayıcılar sizin adınıza sertifikayı alacağı gibi hızlı ve pratik bir şekilde kurulumu sağlayabilmektedir. Pek çok site içerisinde SSL satın alma paketi çeşitleri bulunmaktadır.

En bilinen SSL sertifikası paket satışı yapan şirketler rapidssl, verisign, digicert gibi şirketlerdir. Global olmaları sebebiyle bu siteler kullanıcılar tarafından oldukça güvenli bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu sitelerden sertifika alma işlemi bu şirketlerden paket satın almak oldukça kolay ve hızlı bir işlemdir. SSL sertifikaları ücretsiz olarak edinebileceği gibi, SSL Premium paketlerinin seçilmesi durumunda belirli bir ücret ödemesinin yapılması gerekecektir. Alınan SSL sertifikasında; sertifikayı alan şirket sahibi kişinin isim ve şirket bilgileri, sertifika sahibinin açık anahtarı, sertifikanın seri numarası ve son kullanma tarihi ve sertifikayı veren kurumun elektronik imzası gibi bilgiler yer almaktadır. Bunun yanı sıra sertifikanın son kullanma tarihinin dolması durumunda, kişilerin yeniden kurumlara giderek uzatması gerekecektir.


Yorum Yapabilirsiniz.

E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*

İyi görünüyor!
Lütfen isminizi giriniz.
İyi görünüyor!
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
İyi görünüyor!
Lütfen yorumunuzu giriniz.