Merhaba, bugün rakip analizi nedir, rakip analiz soruları, içerik stratejisi açısından rakip analizi nasıl gerçekleştirilir hepsini detaylı bir şekilde anlatacağım.
Rakip analizi yapmak için ilk yapmanız gereken “rakip analizi” kavramını tam olarak ne olduğunu iyi anlamak gerekmektedir. Rakip analizini ,rakiplerinizi tanımak ve onların planlarını göz önünde bulundurarak güçlü ve zayıf yönlerini kendi bulunduğunuz sektör içinde algılamak olarak düşünülebilir.
Rakip Analizi Nedir?
Rakip analizi ,markanızın pazarlama parçasının çok önemli ve kritik parçalarındandır. Yaptığınız araştırmalar sonunda şirketiniz tarafından sunulacak araç veya ürün nasıl özgün ve akıcı yapacağınızı keşfedersiniz. Hem de amaçladığınız icrada aktif rol oynamayı başarmak için gerekli adımı en sağlam şekilde atmış olursunuz.
Rakip analizini gerçekleştirmek için potansiyel rakiplerinizi saptamalı ,onların hizmet ve ürünlerini yakından incelemeniz gerekir. Bu incelemeler açısında kazanç oranını, gelisim payını , pazarlama hedeflerini ve uygulamalarını, geçmişteki ve var olan stratejilerini öğrenmeyi sağlar. Böylece incelenen markanın planını, güçlü ve zayıf yanları keşfedilmiş olur.
Rakip Analizi Soruları Nelerdir?
✔ Rakipleriniz kimlerdir?
✔ Rakiplerinizin hizmet ve ürünleri nelerdir?
✔ Rakiplerinizin bütçe payı ne durumdadır?
✔ Rakiplerinizin önceki taktik ve planları nelerdi?
✔ Rakibinizin şuan ki taktik ve planları nelerdir?
✔ Rakibiniz hangi kanallarla irtibata geçerek hizmet veya ürünlerini tanıtır?
✔ Rakipleriniz ücretli reklamlar kullaniyorlar mı?
✔ Rakiplerinizin (bir bir) zayıf ve güçlü tarafları nelerdir?
✔ Rakiplerinizin (bir bir) müşterilere sağladığı imkanlar nelerdir?
Bu tür sorulara yanıt bulan her rakip analizi diğer rakiplerine göre her zaman bir adım öndedir. Rakipleriniz ne kadar devasa veya ne kadar küçük olurlarsa olsun potansiyel olarak markanızın önune geçme fırsatına sahipseler onları görmezden gelmeliyiz. Rakiplerinizi analiz edin, sizin markanızla rekabet içinde yaptıkları hizmet veya ürünlerin bir listesini yapın ve bunu yaparken potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekeceği hizmet veya ürünleri analiz etmeye çalışmalısınız. Tüm bunların yanında hizmet veya ürünlerin detaylarını liste şeklinde kayıt edin. Bunu ister Excel dosyası kullanarak, isterseniz kalem-kağıt kullanarak da yapabilirsiniz.
Rakiplerin stratejilerini öğrenip kendinize uygun orijinal yöntemler üretmek her zaman işe yarar. Aynı zamanda sektöre uygun ihtiyaçları keşfetmek ve bunları gidermek için çalışmalar yapmak rakipleri geçmeye yarar. Böylece hedeflenen başarıya hızlı bir şekilde ulaşılır.
İçerik Stratejisi Açısından Rakip Analizi Nasıl Gerçekleştirilir?
Rakip analizinin yapıldığı yerlerin başlarında her zaman pazarlama çalışmalarının markanın yapısı veya niteliği gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Rakipleriniz devamlı halde kaliteli içerikler ortaya çıkarmayı başarabildiği halde rakiplerinizin gerisinde kalıyorsanız bu durumda rakip analizi içerik taktikleri bakımından gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
İçerik planları açısından rakip analizi yapabilmek uzunca bir zaman alıcı olur. Ancak analizler bittikten sonra elde edilecek avantajlar akla gelemeyecek kadar çok ve sayısızdır. Rakiplerinizin içeriklerini ve pazarlama yaptırımları kapsamında yaptıkları stratejileri de göz önünde bulundurmak demek rakiplerinizle aynı stratejileri yaparak aradaki rekabet açığını kapatabilmeniz demektir.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*