Merhaba, bugün QR kod nedir, nasıl okutulur, kare kod ile neler yapılabilir ve dinamik kare kod nedir detaylı bir şekilde açıklayacağım.
QR kodu, diğer adıyla kare kod yeni nesil iki boyutlu bir barkod türüdür. Japon şirketi Denso Wave firması tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. "Hızlı Yanıt” anlamına gelen Quick Response kelimelerinin baş harflerinden “QR” kısaltması kullanılmaktadır.
QR Kod Nasıl Okutulur?
QR kod içeriği herhangi bir veri olabilmektedir. Yazılımlar aracılığıyla cep telefonları QR kodu okuyabilmektedirler. Kare şeklinde beyaz fon üzerine siyah renkli desenlerden meydana gelmektedir ve barkodlardan çok daha fazla veri depolayabilmektedir. QR kodu sistemini kullanabilmek için cep telefonu veya tabletlere QR Kodu Uygulaması indirilip, uygulama üzerinden cihazın kamerası açılır ve kod kameraya taratılarak okutulması yeterli olacaktır.
QR Kod ile Neler Yapılabilir?
QR kodu ile neler yapılabileceği aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır:
· Web sitesi tanıtımı
· Sesli arama
· SMS gönderme
· E-posta gönderimi
· Kartvizit üzerine QR kod basımı (İletişim ya da adres bilgilerinin olduğu içerik)
· Wi-fi şifrelerinin otomatik algılanması (Mekanlarda QR kodu okutularak internete bağlanma)
· Etkinlik ve müze biletleri üzerine basımı
· Ürün ve kampanyalar ile ilgili link sayfalarına yönlendirebilecek reklamlarda kullanımı
· Boarding pass ve bagaj takibi için biletlere ve etiketlere basımı
· Gezi ve turizm için kullanımı (şehir tanıtımı ve harita bilgisi)
· Bankamatiklerde kart kullanımı olmadan cep telefonu ile,para çekme, para yatırma gibi ilgili işlemlerin yapımı gibi daha da örneklerini çoğaltabileceğimiz işlemlerde de QR kod kullanılabilmektedir.
QR Kodu sisteminin getirdiği ayrıcalıkların ilk sırasında birçok bilginin QR kod ile karşı tarafa aktarılması ve yayınlanması sağlanmaktadır. Örneğin, metin, makale, video gibi görsel ya da yazılı içeriklerin paylaşımı yapılabilmektedir. Birçok ürün, kampanyalar, tanıtımlar ile ilgili bilgiler vererek tüketicinin doğrudan etkileşim kurmasını sağlamaktadır. Müzelerde QR kodu okutularak hem müze hem de içinde yer alan eserler hakkında bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır.
Ayrıca etkinliklerde çekiliş ve indirimler için bir pazarlama aracı olarak da kullanılabilir. QR kodu, barkodlara nazaran kapsamlı her yönden taranabilmesi nedeniyle daha hızlı okunmaktadır. Hata düzeltme özelliği sayesinde kodun üzerinde herhangi bir silinme ya da hasar olmasına rağmen %30’a kadar başarılı bir şekilde okuma sağlamaktadır. Barkodlara göre onda bir oranında daha küçüktür.
Karekod Uygulaması Nasıl Kullanılır?
Karekodlar akılı telefonlar tarafından kullanılabilir. Farklı, eski tip cihazlarda karekod okunamamaktadır. İki boyutlu barkot olarak bilinen karekod farklı algoritma sistemi sunar. 4000'den fazla karakterler ile kişiye özel karekod verilir. Böylece kişiye özel kod alınmış olur. Karekod ise web sitelerinin açılmasını, adres ya da not defterlerine not edilmesi için kullanılmaktadır.
Dinamik Kare Kod Nedir?
Karekod tasarlandıktan sonra değiştirilmez. Otomatik olarak bir web sitesinin açılmasını sağlayan karekod sisteminin içinde URL bulunmaktadır. Bu sistemin içindeki bilgiler ücretsiz olarak değiştirilebilir. Ancak ayarlar kısmına girilip otomatik bağlanan sistem içerisinde değişiklik yapmak gerekecektir.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*