Organik Seo Uygulamaları Nelerdir?

Anasayfa - Blog

Organik Seo Uygulamaları Nelerdir?

Google'dan veya başka bir arama motorundan gelen ücretsiz trafiğe "organik trafik" denir. Organik trafik, internet kullanıcılarının doğal arama davranışlarının bir sonucu olduğu için her zaman yüksek kalitededir, çünkü bu ziyaretçiler siteye kaydolma, içeriği okuyarak etkileşime girme veya ürün satın alarak müşteriye dönüşme olasılıkları daha yüksektir. Çekici; herhangi bir arama motoruna bir kuruş ödemeden bu dönüşüm avantajlarından yararlanırsınız.

Organik trafik, sitenin düzgün çalıştığının ve kitle oluşturmaya yardımcı olduğunun önemli bir göstergesidir. Sitenize gelen bu nitelikli trafiği artırmak için; Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO, asıl amaçtır. Bu hedefe ulaşmak için kullanılan popüler uygulamalar, organik SEO'ya giden yolu açmaktadır.

Organik SEO Nedir?

Organik SEO; İçerik oluşturma, bağlantı oluşturma, meta etiket optimizasyonu, anahtar kelimelere odaklanır. Organik SEO'ya bir örnek, bir işletmenin web sitesini bir blogla desteklemesidir. İçeriğinizi periyodik olarak kaliteli "problem çözen" içeriklerle güncellemeyi başardığınız sürece, arama motorları web sayfalarınızı daha üst sıralarda tutacaktır. Bu, zaman içinde web sitenize daha fazla hedeflenmiş ziyaretçi çekebileceğiniz anlamına gelir.

Yapay SEO veya inorganik SEO olarak da adlandırılan Ücretli SEO, organik SEO'ya göre daha hızlı sonuç verebilen ancak uzun vadede organik SEO'ya göre daha az etkili olan bir yöntemdir. Tıklama başına ödeme reklamlarını ve bağlı kuruluş pazarlaması olarak bilinen bağlı kuruluş pazarlama yöntemlerini içerir. Örneğin bu yöntemlerden biri, ödeme yapmanız koşuluyla sitenizin reklam etiketi ile arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasını sağlar.

Ücretli SEO; Organik SEO'dan daha pahalıya mal olabilir ve sürekli ince ayar gerektirir. Artıları arasında müşteri hedefleme ve marka bilinirliği için ideal olması ve hızlı sonuç vermesi sayılabilir.

Ücretli Google veya Facebook reklamları, her tıklama veya gösterim için ödeme yapmanızı gerektirirken, organik SEO, içerik oluşturma yoluyla, yani arama amacını karşılayarak bir kullanıcının sorgusuna en iyi yanıtı sağlayarak doğal trafik elde etmeyi amaçlar.

Organik SEO Neden Önemlidir?
Tıklama başına ödeme reklamları, bütçeniz izin veriyorsa sitenizi sürekli olarak sonuçların en üstünde görmenizi sağlar, ancak bir bütçe ayıramazsanız, çalışmadıysanız milyonlarca internet kullanıcısı tarafından görünmez olursunuz. organik SEO için.

Sitenizde kaldığınız sürece uzmanlığınızı ve otoritenizi simgeleyen kaliteli içerikler oluşturarak organik SEO ile ilgilenmek; Elbette zaman, sabır ve tutarlılık gerektirir ancak insanların reklama ihtiyaç duymadan arama motorlarında web sitenizi bulmasını kolaylaştıracaktır.

Sitenizi organik SEO açısından güçlü hale getirdiğinizde, Google'a ve dolayısıyla kullanıcılarına tam olarak ne sunduğunuzu gösterirsiniz, bu da sitenize alakalı trafik getirecektir.

Ücretli tıklamalar yalnızca bir kerelik ziyareti garanti eder. Organik SEO, kaliteli geri bağlantılar oluşturmak ve içeriğinizle okuyuculara yardımcı olmak veya ilham vermek gibi, Google'a ödeme yapmaktan daha fazla zaman alır, ancak sadık takipçilerle sonuçlanır.

Ayrıca işletmeler; Web siteleri bir arama motorunun ön sayfasında sıralandığında, yalnızca ziyaretçilerin müşteriye dönüşme olasılığını artırmaz. Ayrıca bir ürün veya hizmeti arayanlara sunduğu ürün veya hizmetlerin meşruiyetini de gösterir. Bu, yalnızca reklamlarla üst sıralarda yer aldığınızda kullanıcılar tarafından sorgulanabilir.

Organik SEO Taktikleri
Potansiyel müşterilerin organik arama motoru optimizasyonu yoluyla web sitenizi bulmasını sağlamak için atabileceğiniz temel adımlar şunlardır:

  1. Kitle ve anahtar kelime araştırması
  2. rekabet araştırması
  3. Yerel arama optimizasyonu
  4. Sayfa optimizasyonu
  5. Bağlantılar
  6. Blog Desteği
  7. analizler
  8. Uzman Desteği

Hedef Kitle ve Anahtar Kelimeler
İnternet kullanıcılarının web sitenizdeki içerikle nasıl etkileşime girdiği, organik sıralamanızı etkileyen kriterlerden biridir. Bu nedenle arama amacını anlamak önemlidir. Arama amacı, kullanıcının aradığı şeydir: bir konu hakkında bilgi almak, belirli bir yerin yol tarifini bulmak veya bir şey satın almak olabilir.

Ziyaretçilerin ne istediğini ve neden sizi seçebileceklerini anlamak için, size ulaşmak için arama motorlarına yazdıkları anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini bulmanız gerekir.

Bunun için, web sitenizde sunduğunuz en popüler hizmetlerin insanların hangi ihtiyaçlarını karşıladığını göz önünde bulundurarak, insanların bu ihtiyaçlar için arama motorlarında kullandığı geniş bir terim yelpazesini göz önünde bulundurmalısınız. Fikir edinmenin bir yolu, önerilen ilgili alternatiflere göz atarken ilgili ifadeleri Google'a göndermektir.

Anahtar kelime araştırması yapılırken kelimelerin aylık aranma hacimlerine, zorluk derecelerine ve rekabet derecelerine bakılır. Bir Google Ads hesabınız varsa, kelimeler için aylık arama hacmini analiz etmek için Anahtar Kelime Planlayıcı'yı kullanabilirsiniz.

Bir anahtar kelimenin daha yüksek aylık arama hacmi, daha yüksek zorluk ve daha zorlu rekabet anlamına gelebilir. Anahtar kelime zorluğu, belirli bir anahtar kelime için sıralamanın ne kadar zor olacağını gösterir. Sayı ne kadar yüksek olursa, o anahtar kelime için sıralama o kadar zor olur.

Aylık arama hacmi yüksek, zorluğu düşük ve sitenizin amacı için anlamlı olan uygun anahtar kelimeleri bulduğunuzda, rekabetçi araştırmaya geçebilirsiniz.

Rekabetçi Araştırma
Seçtiğiniz anahtar kelimeleri aradığınızda, hangi web sitelerinin sıralandığını ve bu anahtar kelimeleri kaç kez kullandığını incelemeniz gerekir. Organik SEO odaklı çalışmalarınız için sitenizde değişiklik yaparken bu rakamlara dikkat etmeniz önerilir.

Rakipleriniz; Web sayfalarında Ctrl + F aratarak seçtiğiniz anahtar kelimeyi kaç kez kullandığını öğrenebilirsiniz. Bu amaçla Keyword Surfer gibi Chrome uzantılarını da kullanabilirsiniz. Temel kural, sıralamaya çalıştığınız her anahtar kelimenin web sitenizdeki sayfa başına en az 5-7 kez kullanılmasıdır.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta, web sitesinin alan adı yetkilisi/yetkisi (DA) ve sayfa yetkisidir (PA). Bu değerlerin bir web sitesinin veya belirli bir sayfanın gücünü gösterdiği ve bir web sitesinin SERP'de nasıl sıralanacağını etkilediği kabul edilir. DA ve PA ne kadar yüksek olursa, sitenin ilk sayfada sıralanması o kadar olasıdır.

DA ve PA değerleri için sitenin yaşının ve geri bağlantı (backlink) sayısının belirleyici olduğu bilinmektedir. Alanında yetkili sitelerden sayfalarınıza verilen linkler sitenizin popülaritesi ve güvenilirliği için önemli göstergelerdir.

Yerel Aramalar
Diyelim ki İstanbul'da web tasarım ofisiniz var. "web tasarım ofisi" araması yaptığınızda istanbul dışındaki fotoğrafçıları listelemek işinize yaramaz. Bu nedenle Google, belirli kelimeler arandığında aranan şehri dikkate alır ve size en yakın işletmeleri sıralar. Bu şekilde web sitenizin ürünleriniz veya hizmetleriniz için yerel aramalarda görünmesini istiyorsanız bir Google My Business hesabınızın olması gerekir.

Ürünlerinize ihtiyaç duyanların sizinle etkileşim kurmasını kolaylaştıran ücretsiz bir Google platformu olan bu konum tabanlı araç hakkında faydalı bilgiler bulacaksınız. Google Benim İşletmem nedir? Yazımızda bulabilirsiniz.

Sayfa Optimizasyonu
Sitenizin ana sayfası genellikle ürün veya hizmetiniz hakkında kapsamlı bilgiler sunar ve ziyaretçileri yönlendirir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi buradaki anahtar kelime sayısına dikkat etmek ve ana sayfanızın "anahtar kelime doldurma" tuzağına düşmesini önlemek önemlidir.

Arama motorları web sayfalarını listelerken web sitenizin HTML'sinin bu bölümlerindeki kelimeleri dikkate aldığından, en alakalı anahtar kelimelerinizi H1 ve H2 başlık etiketlerinizin yanı sıra meta açıklamalarınızda ve URL'lerinizde de kullanmalısınız.

Bağlantılar
Arama motorları yeni sayfaları keşfetmek ve bir sayfanın nasıl sıralanması gerektiğini belirlemek için bağlantılar kullandığından, bağlantılar organik SEO'nun önemli bir parçasıdır.

Ziyaretçileri sitenizde daha uzun süre tutmak için dahili bağlantılar önemli olsa da, geri bağlantı adı verilen geri bağlantılar da bir o kadar önemlidir. Ancak, geri bağlantılar, niş veya sektörünüzdeki saygın, güvenilir ve alakalı web sitelerinden sağlandığı sürece değerlidir. Dilerseniz Backlink nedir? Makalemize göz atın.

Blog Desteği
Web sitenizi ziyaretçilere değerli bilgiler sunabilecek bir blog ile desteklemek organik SEO için çok önemlidir. Bu sadece anahtar kelimelerinizi birçok kez girmeniz için bir alan sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda işletmenizin sektör uzmanları tarafından algılanmasına da neden olacaktır. Ayrıca, anahtar kelimelere ek olarak bloglar, ürün sayfalarınıza ve blog gönderilerinize bağlantılar eklemek için de işlevseldir.

analizler
Anahtar kelime araştırmanızı yaptıysanız ve web sitenizin içeriğini sıralamaya çalıştığınız anahtar kelimeleri yansıtacak şekilde optimize ettiyseniz, sıralamalarınızı takip etmeye hazırsınız demektir. Belirli anahtar kelimeler için sayfalarınızın sıralamasını kontrol ederek yaptığınız şeyin etkili olup olmadığını anlamaya çalışmak, gerekli değişiklikleri yapmanıza yardımcı olacaktır.

Sıralamanızın haftadan haftaya, hatta günden güne dalgalanması normaldir. Bu dalgalanmalar, rakiplerinizin içerik ve geri bağlantı stratejilerinden veya arama motorunun algoritmasındaki değişikliklerden kaynaklanabilir. Bu noktada sayfa hızı, yönlendirmeler, sunucu hataları gibi sıralamanızı olumsuz etkileyebilecek teknik SEO sorunlarına dikkat etmeniz önerilir. Google Search Console ve SEMRush gibi araçlarla sitenizin performansını izleyebilirsiniz. Analizlerde günlük veya haftalık değil de aydan aya genel bir yükseliş trendi varsa çalışmalarınızda doğru adımları attığınızı söyleyebiliriz.


Yorum Yapabilirsiniz.

E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*

İyi görünüyor!
Lütfen isminizi giriniz.
İyi görünüyor!
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
İyi görünüyor!
Lütfen yorumunuzu giriniz.