Hafıza Kartı
Hafıza kartı, fotoğraflar, videolar ve diğer verileri cihazlarda depolamak için kullanılan bir depolama bileşenidir. Hafıza kartları genellikle dijital kameralar, cep telefonları, oyun konsolları ve yazıcılar gibi donanımlarda kullanılır. Hafıza kartları sundukları özelliklere göre farklılık gösterebilir.
Hafıza kartı ne anlama gelir?
Bir cihaza bir hafıza kartı takılır ve dosyalarınızı saklamak için kullanılır. Bazen hafıza kartları veya flash sürücüler olarak adlandırılırlar. İçine eklenebilecek dosya miktarı hafıza kartının boyutuna göre değişir. Çok uzun süre kullanıldıklarında işlevlerini de kaybedebilirler.
Hafıza kartları, özellikle telefonlarda ve dijital kameralarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Türlerine, hızlarına, sınıflarına, kapasitelerine ve markalarına göre farklılık gösterirler. micro SD ve CompactFlash en yaygın olarak bilinen türlerdir.
• Kapasite artışı: Hafıza kartlarının en önemli avantajlarından biri, yetersiz depolama alanını kolayca artmasıdır. Hafıza kartı olan cep telefonlarında sınırlı depolama kapasitesini cihaz desteklediği sürece artırabilirsiniz.
• Düşük maliyet: Depolama kapasitesi yüksek bir telefon almak ile sonradan hafıza kartı alarak kapasitesini artırmak arasında maliyet farkı vardır. Hafıza kartları bu işi çok daha az maliyetle yapar.
• Kullanımı kolay: Hafıza kartını cihazınıza taktıktan sonra dosyalarınızı kolayca ekleyebilirsiniz. Cep telefonunuzun hafızası dolmaya başladığında, büyük dosyaları hafıza kartına aktarabilir ve telefonunuzda yer açabilirsiniz.
Hafıza kartlarının çeşitli avantajları olsa da bazı dezavantajları da vardır. Her şeyden önce, kolayca kırılabilir veya bozulabilirler. Düşük hız sınıflarına sahip bir hafıza kartı aldığınızda telefonunuz yavaşlayabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kaliteli hafıza kartları satın almanız gerekmektedir.
Hafıza kartı çeşitleri nelerdir?
Hafıza kartları, depolama kapasiteleri ve boyutları bakımından farklılık gösterir. Hafıza kartları genellikle kullandıkları cihaz için ekstra depolama alanı sağlar. Ancak, bellek kartlarının okuma ve yazma hızlarında farklılık gösterebileceği durumlar vardır.
1. micro SD
micro SD, en küçük hafıza kartlarından biridir. Depolama kapasitesi 128 MB ile 2 GB arasında değişmektedir. Genellikle cep telefonlarında kullanılır. Standart hafıza kartlarından biri olsa bile kapasite açısından yeterli görülmediği için farklı versiyonları tercih edilmektedir.
2. micro SDHC
micro SDHC, temelde micro SD ile aynı işlevi görür, ancak çok daha yüksek depolama kapasitesine sahiptir. Depolama kapasitesi 2GB ile 32GB arasında değişmektedir. Ayrıca dosya aktarım hızı, standart bir mikro SD bellek kartından potansiyel olarak daha iyidir.
3. micro SDXC
Micro SDXC, mikro SDHC hafıza kartından teknolojik olarak daha gelişmiştir. Dosya aktarım hızı oldukça iyi ancak diğerlerine göre pahalı. Depolama kapasitesi 32 GB ile 2 TB arasında değişmektedir. Kapasite arttıkça fiyatlarda olağanüstü artışlar görebilirsiniz.
4. micro SDUC
Micro SDUC hafıza kartı, en gelişmiş teknolojiler tarafından desteklenmektedir. Dosya aktarım hızı oldukça yüksektir. Depolama kapasitesi 2 TB ile 128 TB arasında değişmektedir. Fiyat açısından oldukça pahalıdır ve yalnızca mikro SDUC'u destekleyen cihazlarda kullanılabilir.
5. mini SDHC
Standart SD kartlardan daha gelişmiş ancak boyut olarak daha küçüktür. mini SDHC hafıza kartları, geriye dönük uyumluluk olmadığından standart hafıza kartlarından farklı çalışır. Ayrıca transfer oranları Class 2, Class 4 veya Class 6 niteliğine göre değişiklik göstermektedir.
6. CompactFlash (CF)
CompactFlash veya CF, dijital kameralarda ve diğer taşınabilir cihazlarda yaygın olarak kullanılan bir bellek kartı türüdür. Depolama kapasitesi 2MB ile 128GB arasında değişmektedir. Bu tür bir hafıza kartını genellikle ileri teknoloji dijital fotoğraf makinelerinde görebilirsiniz.
7. CompactFlash Express (CFexpress)
CompactFlash Express veya CFexpress, en gelişmiş hafıza kartı modellerinden biridir. Bu hafıza kartının geliştirilme amacı, PCIe ve NVMe standartlarıyla uyumlu bir ekosistem yaratmaktır. Depolama kapasitesi 64 GB ile 2 TB arasında değişmektedir.
8. XQD
XQD, hızlı PCI Express arabirimine dayalı bir bellek kartıdır. Standart mikro SD ve standart CompactFlash bellek kartlarından çok daha üstündür. Oldukça iyi özelliklere sahip olmasına rağmen cihaz geliştiricileri tarafından pek benimsenmemiştir.
9. MultiMediaCard (MMC)
MultiMediaCard veya MMC, araba radyolarında, cep telefonlarında, dijital kameralarda ve yazıcılarda yaygın olarak kullanılan bir hafıza kartıdır. Bu hafıza kartı ROM olarak kullanılabilir. Birkaç farklı sürüm vardır ve boyutlar sürümden sürüme değişir.
Hafıza kartlarının sabit depolama kapasiteleri vardır. Hafıza kartınız dolduğunda, dosyalarınızı aktarmayı veya silmeyi düşünmelisiniz. Gerektiğinde cihazınızla uyumlu daha yüksek kapasiteli bir hafıza kartına geçmeyi düşünmelisiniz.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*