Merhaba, bugün giyilebilir teknoloji nedir, giyilebilir teknolojik ürünler nelerdir, avantajları ve dezavantajlarını detaylı bir şekilde anlatacağım.
Giyilebilir teknoloji 1286 yılında gözlüğün kullanılmasıyla hayatımıza giriş yapmıştır. Fakat güncel anlamıyla geçmişi çok eskiye dayanmamaktadır. Giyilebilir teknoloji, hayatımıza kolaylık sağlamak için geliştirilen aksesuar ya da bir kıyafetin parçası olarak üzerimizde taşıyabildiğimiz teknolojik ürünleri tanımlamak için kullanılan akıllı elektronik cihazlardır.
Giyilebilir Teknolojik Ürünler Nelerdir?
Giyilebilir teknoloji, kalp ritimlerimizi, yağ oranımızı, kas aktivitelerimizi ya da yanımızda cep telefonumuz bulunmadığında örneğin sadece saatimizi kullanarak sms, e-mail ve aramalarımıza bakmamızı sağlayan birçok algoritma kullanan programların bu aletlerle birleşmesi ve teknolojiyi yanımızda taşıyarak giyilebilmesidir. Bu ürünlere örnek olarak şunlar verilebilir: Akıllı saatler, fitness takip cihazları, akıllı gözlükler ve akıllı mücevherler gibi genellikle sağlık, oyun, güvenlik, ödeme, eğitim ve spor alanlarında kullanılmaktadır.
Giyilebilir Teknolojinin Avantajları Nelerdir?
Giyilebilir teknoloji ürünlerinin hayatımıza sunacağı olumlu ve olumsuz faktörlerin neler olacağı da ayrı bir tartışma konusudur. Avantajları arasında, sürekli iletişim halinde olmak, veri akışı devamlılığını sağlamak ilk sıralarda yer almaktadır. Böylece birçok işi aynı anda yapabilme imkanı sunacaktır. 3D görüntüsü ile konuştuğunuz kişi yanınızdaymış gibi olacaktır. Sağlık problemleri ise sürekli kayıt altında olacaktır. Akıllı saatiniz sayesinde en ufak bir sağlık problemi yaşandığında hem ambulansa hem de yakınlarınıza bildirim gidecek ve acil çağrı alarmı sayesinde hemen tedavi altına alınabileceksiniz. Masaüstü ya da diz üstü bilgisayarlar ile sabit kalarak geçirilen zaman kısalacak, daha mobil hale gelme fırsatımız olacaktır.
Giyilebilir Teknolojinin Dezavantajları Nelerdir?
Dezavantajları olarak, ilk sırada verileri koruma güvenliği ilk sırada yer almaktadır. Herhangi bir siber saldırı ya da verilerin dijital pazarlama şirketlerine satılması bir tehdit oluşturmaktadır. Bu bilgilerin kötüye kullanılması ihtimali söz konusudur. Alışkanlıkların değiştiği ve yaşamın yeni normallerini oluşturacak mobil dönüşümün sunduğu gelecekte, her şeyin tek bir komut ile yapılabilmesi yaşamı sıradanlaştırma ihtimali ile karşı karşıya kalmamıza neden olacaktır. Özel yaşamın gizliliği kalmayıp bu durum gittikçe sıradanlaşacaktır. Sürekli bu cihazlarla yaşamak bedenen ve zihnen yorgunluğa ve yeni hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Giyilebilir teknolojinin bir diğer dezavantajı ise; yüksek fiyatlara ve düşük pil ömrüne sahip olmasıdır. Veri akışının devamlılığı neticesinde de teknoloji bağımlılığı tetiklenecektir.
Giyilebilir Teknolojilerinin Önündeki Engeller Nelerdir?
Akıllı saat, bileklik gözlük gibi aksesuar ya da kıyafetler bireyleri takip edebilmektedir. AYnı zamanda sağlık ölçümlerini de yaparak kişilere bilgi vermektedir. En büyük sorunlardan biri farklı uygulamalar ile karşılaştırıldığında aynı sonucu veremeyebilir. Ölçüm değerleri hakkında ne kadar sağlıklı olup olmadığı uzmanlar tarafından hâlâ bilinmemektedir. Olumsuz etkilerinin yanı sıra bireylerin değerleri ve tüm bilgilerini kayıt eder. Bu durum istendiği zaman direkt olarak ulaşabilme ve kontrol edilebilme imkanı sunmaktadır. Akıllı cihazları kullanabilmek için şarjının yeterli olması gerekir. Şarjının olması ve akıllı cihazlarla temas halinde olması kullanılabilir olmasını sağlar. İki durumda da bğlantı koparsa bilgiler kayıt edilmez. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda sadece aksesuarlarda değil kıyafetlerde de giyilebilir teknoloji kullanılması planlanmaktadır. Böylece herhangi bir sorun olduğunda farklı kişi ve kurumları aktif olarak arama haber verme özellikleri eklenebilmektedir.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*