Freedos Bilgisayara İşletim Sistemi Kurma

Anasayfa - Blog

Freedos  Bilgisayara İşletim Sistemi Kurma

Merhaba, bugün sizlere Freedos bilgisayara nasıl windows kurulur? ondan bahsedeceğim.

Freedos işletim sistemi, Microsoft'un MS-DOS tekniğini geliştirmeyi bıraktığı 1999 yılında piyasaya sürüldü. Freedos aslında açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Aynı zamanda, bununla yapılacak asıl şey, DOS ile uyumluluğu %100'e çıkarmaktır. DOS, İngilizce'de disk işletim sistemi, Türkçe'de disk işletim sistemleri anlamına gelir. Bilgisayarların alt yapısı ve çoklu işletim sistemleri bu işletim sistemi tarafından yönetilmektedir.

Çağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları her geçen gün gelişen teknoloji ile hayatımızın her alanında yer almaya başlamıştır. Bu nedenle bu teknoloji döneminde kullandığımız mobil cihazların kalitesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle freedos bilgisayarlar, farklı ve yaşamı zenginleştiren özellikleri ile en faydalı teknolojik araçlardan biridir.

Nasıl ki cep telefonu alırken özelliklerine dikkat ediliyorsa, kullanıcılar bilgisayar alırken de işletim sistemine çok dikkat ediyor. Her zaman en son sürümü ve en hızlı işletim sistemini sunan bilgisayarları almaya özen gösteriyorsunuz.

Alacağınız bilgisayar için ödeme yaptığınızda, bilgisayar için ödediğiniz fiyattan daha fazlasını almak istersiniz. Tüm özen ve emeğin ödüllendirileceği ilk yer, bilgisayarınızın sahip olduğu işletim sistemleridir. Son yıllarda oldukça sık karşılaştığımız işletim sistemi olmayan bilgisayarlar da var. Bu tür bilgisayarlara freedos denir.

Freedos bilgisayarlarında kullanılabilir bir işletim sistemi yoktur. Hal böyle olunca bilgisayarınızda freedos özelliği varsa işletim sistemi kurmadan çalışmayacaktır. Bilgisayarınızı ilk açtığınızda siyah bir ekran göreceksiniz. Bu siyah ekranda beyaz ve küçük fontlarla yazılmış metinler göreceksiniz. Bu ekranı gördüğünüzde, bilgisayarınızın serbest kaldığını anlamalısınız.
 Donanımı var ve bir işletim sistemi kurmanız gerekiyor.

Son zamanlarda serbest bırakılan bilgisayarlar birçok kullanıcı için çok daha çekici. Bunun sebebi de bahsettiğimiz gibi kurulumu kendiniz yapabilmeniz ve kısa süreli bir uğraş ile ekonomik olarak daha düşük bütçeli son model bir bilgisayara sahip olmanızdır.

Freedos'lu bilgisayarların sadece Windows işletim sistemini yükleyebileceğine dair bir algı var. Ama bu doğru değil, herhangi bir işletim sistemini freedosolan bilgisayarlara kurabilirsiniz.

Freedos Bilgisayar Özellikleri

Freedos bilgisayarların bazı avantajları vardır. Bu avantajlar genellikle bu tür bilgisayarların tercih edilme sebepleridir. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  1. Freedos bilgisayarlar, piyasadaki işletim sistemli bilgisayarlara göre 500 TL'ye varan daha düşük bir fiyat sunuyor.
  2. Kullanılabilir bir işletim sistemi olmadığı için kullanıcıların hangi altyapıya sahip olacağını belirleyebilirsiniz. Kolay kurulum sunar.
  3. Bilgisayarınızı ilk açtığınızda BIOS ekranı görünecektir. Bu ekran açıldığı andan itibaren kurulumunuza başlayabilirsiniz. Özellikle bu aşamada Windows işletim sistemi kurulumu tercih edilmektedir.
  4. Ancak freedos özellikli bilgisayarınız için Windows'un yanı sıra en çok tercih edilen diğer işletim sistemlerini de değerlendirebilirsiniz. Bunlardan bazıları Linux işletim sistemi, Dos, Pardus, Unix işletim sistemleridir.
  5. Linux işletim sisteminin öyle bir avantajı vardır ki, işletim sistemini kurduktan sonra sistem üzerinde kullanacağınız tüm araçlardan ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Peki freedos üzerinde işletim sistemi kurulum işleminizi nasıl gerçekleştireceksiniz? Bu yazımızda sizler için gerekli tüm detayları derledik. Öncelikle en çok tercih edilen işletim sisteminin Windows olduğunu ve kullanıcıların %87'sinin Windows işletim sistemini tercih ettiğini söyleyelim.

Freedos Bilgisayarlara Windows Nasıl Kurulur?

Bu veriler en son yayınlanan verilerdir ve güncel veriler olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple sizler için gerekli ihtiyaçları karşılamak için bu makaleyi oluşturuyoruz ve adım adım ilerleyeceğiz.

Öncelikle freedos bilgisayar için Windows işletim sistemi kurmak istiyorsanız, yanınızda başka bir bilgisayarın da olması ve bir Windows kurulum diski hazırlamış olmanız gerekmektedir. Bundan sonra kurulumunuza başlayabilirsiniz. Freedos özellikli bilgisayarlarınıza nasıl yükleyeceğiniz konusunda hazırladığımız bu yazımızda tüm cevaplarınızı bulacaksınız. Seninle adım adım gidelim.

  1. Freedos bilgisayarınıza Windows işletim sistemini kurmak için ilk adımınız Windows işletim sistemini indirmek olacaktır.
  2. Bunu yapmak ve sistemi indirmek için https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10 linkine tıklayarak indirme işleminizi başlatabilirsiniz.
  3. İndirmenizi tamamladıktan sonra, 'medya oluşturma aracı' düğmesine iki kez tıklamalısınız. Bununla, yüklediğiniz uygulamayı çalıştırmış olacaksınız. Ancak süreç burada bitmiyor, buna özellikle dikkat etmelisiniz.
  4. Bu koşulları kabul ettikten sonra medya oluşturma sekmesinden işleminize devam edebilirsiniz.
  5. Daha sonra Universal Serial Bus'a sahip USB cihazınızın hafızası 8 GB ve üzeri olmalıdır. USB cihazınızı bilgisayarınıza takmalısınız. (Windows işletim sistemi 7 GB bellek kaplar.)
  6. Bunu yaptıktan sonra, ekranınızda beliren bilgisayar sekmesinde sağ fare tuşuna basarak format öğesini seçmelisiniz.
  7. Burada bulunan freedos indirmesini bilgisayarınızda yapacağınız için başka bir bilgisayara yükleme seçeneğini seçmelisiniz.
  8. Halihazırda mevcut işlerinizi yaptığınız bilgisayarın işletim sistemine göre seçenekleri seçerek ve ilerleyerek işleminize devam etmelisiniz.
  9. USB bellek olarak kullanacağınız dosyayı seçtikten sonra freedos bilgisayarınızda Windows kurulum işlemlerinin çoğunu tamamlamış olacaksınız.
  10. Almış olduğunuz freedos bilgisayar ekranını açın ve BIOS ile yani siyah arkaplanlı beyaz küçük yazılar ile ekranınızda kalın.
  11. Ardından, etkin duruma tıklayarak önyükleme menüsü düzeyinde bulunan hızlı önyükleme bölümünü etkinleştirmelisiniz. Yaptığınız değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın.
  12. Yüklemiş olduğunuz Windows işletim sistemine sahip USB cihazınızı freedos özellikli bilgisayarınıza takmalısınız. Bunu yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir.
  13. Bu arada freedos bilgisayarınız açılırken birkaç kez boot seçeneğine tıklamalısınız.
  14. Tıkladığınız boot sekmesinde bilgisayarınıza takmış olduğunuz USB cihazınızı seçin ve Windows sistem kurulum freedosları bilgisayarınızda gerçekleşecektir.
  15. Burada önemli olan nokta; USB cihazınızın etrafındaki UEFI seçeneğine dikkat etmeniz gerekiyor.
  16. Bu seçenek, son 10 yılda üretilen çoğu bilgisayarda mevcuttur. Ancak UEFI seçeneği yoksa boot menüsünden UEFI seçeneğine değiştirebilirsiniz.

Yorum Yapabilirsiniz.

E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*

İyi görünüyor!
Lütfen isminizi giriniz.
İyi görünüyor!
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
İyi görünüyor!
Lütfen yorumunuzu giriniz.