Merhaba, bugün DNS nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, üst düzey domain türleri neler detaylı olarak anlatacağım.
DNS (Alan Adı Sistemi), kullanım amacı son derece basittir ve bölümler arasındaki iletişimi sağlamak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir. Kullanılabilir makine ve alan isimleri ile IP adresleri arasında dönüşümüne yardımcı olmaktadır.
DNS (Domain Name System) arama motoruna yazılan site ismi, sitenin gerçekte ikamet ettiği IP adresine çevrilir. Böylece internette gezinmek oldukça kolaylaşmaktadır.Daha açıkça ifade edilecek olursa bilgisayarlar aralarında iletişime geçebilmek için, birbirlerinin IP adreslerine ihtiyaç duymaktadırlar.DNS, hangi sitenin nerede olduğunu belirleyebildiği gibi hangi IP adresinin de hangi bilgisayara ait olduğunu belirlemektedir. Bu sayede istediğiniz adrese erişim sağlanmaktadır.
DNS Ne İşe Yarar?
Ağ sisteminde bir konu aratıldığında ip adreslerini bulması için gönderilen sinyal DNS tarafından bulunmaktadır. Yapılan aramaları sistematik olarak bulan ve denkleştirmeyi sağlayan DNS'tir. DNS, karmaşık yapıyı kendi bünyesinde saklar ve ihtiyaç doğrultusunda kişileri web sitesine yönlendirmeye yarar. Domainler de DNS tarafından saklanmaktadır. Alan adları aratıldığında direkt olarak DNS'ye yönlendirilir ve sonrasında kullanıcı web sitesine rahatlıkla girer. Alan adlarına istenildiğinde yönlendirme yapmakla görevlendirilmiştir. Geç açılması ya da açılmaması durumunda DNS değiştirilmesi gerekir. Ancak her geç açılış DNS sorunu değildir. Ağ sisteminin yavaş olması da sitelerin geç açılmasını sağlar.
DNS Nasıl Çalışır?
DNS istemcileri ikiye ayrılmaktadır.
- İsim sunucuları
- IP adresi ve çözümleyicisi
Bir web sitesi için iki faktör olması gerekmektedir. Aksi halde web sitesine ulaşılmaz. Domain alımında önemli kriterler bulunmaktadır. İçeriklerle ilgili kısa, akılda kalıcı bir isim ve com, net, gibi güvenilir uzantı alınması web sitesine olan prestiji artırmaktadır.
İnternet adresleri ülkelere göre ayrılmaktadır. Bunlar üst düzey domainleri oluşturmaktadır. Ülkelerden sonra com, edu, gov gibi alt bölümlere ayrılır ve üst düzey domainlere karşılık gelmektedir.
Üst Düzey Domain Türleri Nelerdir?
Üst düzey domainler kurumsal olarak görünmektedir. Bireylere güven verir ve akılda kalması daha kolay olduğu için ziyaretçiler tekrar kullanabilmektedir.
Com : Ticari kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır.
Org : Ticari ve de hükümete bağlı bulunmayan kurumları ifade etmektedir.
Edu :Eğitim kurumları tarafından kullanılmaktadır.
Net : İnternet ağlarını ifade etmektedir.
Gov : Hükümete bağlı kurumlar tarafından kullanılmaktadır.
Arpa : Ters DNS sorgulaması yapılan yerleri göstermek üzere kullanılmaktadır.
Mil : Askeri kurumlar tarafından kullanılmaktadır.
Num : Telefon numaralarını bulanan yerleri göstermek üzere kullanılmaktadır.
Türkiye’deki tüm alan adresleri .tr ile bitmektedir.
1984 yılına kadar bilgisayar isimleri ve IP adresleri elle kaydedilmekteydi. İnternette bulunan her bir bilgisayarın her birinde bu dosyanın kopyası bulunmaktaydı. İnternetteki bilgisayarların sayısı arttıkça elle kayıt sistemi oldukça zorluk çıkarmaya başladı. Dosyaların büyüklüğü kopyalama yapmak için bağlantıda bulunduğu Standford’daki bilgisayarların kilitlenmesine neden olmaya başladı. Bu sorunlar nedeniyle 1984 yılında DNS üretildi.
DNS, bilgisayarlar arasında hiyerarşik dağıtılmış bir yapıdadır. Aynı zamanda da veri tabanını dağıtık bir yapıya sokmaktadır: Türkiye’de kullanılan bilgisayarların listesini Türkiye’den sorumlu bir DNS sunucu makine tutmaktadır. Bu şekilde internetteki bütün bilgisayarlara ait bilgilerin tek bir yerde tutulması gerekliliğini ortadan kaldırarak sistemin rahatlıkla işlemesine de olanak sağlamaktadır.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*