Merhaba, bugün bulut teknolojisi nedir, ne işe yarar, bulut teknoloji çeşitleri nelerdir ve nerelerde kullanılır hepsini detaylı olarak anlatacağım.
Bulut teknolojisi, tüm dosyaları ve verileri online bir ortamda depolayabilmenize ve saklayabilmenize yarayan sistemdir. Günümüzde teknolojinin bu kadar yaygınlaşmasıyla birlikte veri oluşturma, depolama ve saklama giderek yaygınlaşmaya başlamıştır.
Bulut teknolojisi dosyaları güvenilir bir veri tabanına kaydedebilmektedir. Bunun yanı sıra uzun yıllar güvenli bir şekilde saklanırken, hiçbir şekilde 3. Şahıslar tarafından görüntülenememektedir. Bu teknoloji gündelik hayatta ve iş hayatında kullanıcılar için oldukça avantaj sağlamaktadır.
Bulut Teknolojisi Çeşitleri Neler ve Nerelerde Kullanılır?
Bulut teknolojisi Dropbox, Yanadex Disk, Google Drive, ICloud, OneDrive, Mobile Me, Slax Drive, Ttnet Netdisk gibi birçok uygulamada kullanılmaktadır. Bu teknolojinin 4 farklı çeşidi bulunmaktadır. Her bir çeşitte farklı donanımsal özellikler ve işlevler bulunmaktadır. Bunlar:
Genel Bulut : Bu bulut sistemi ile kendi sisteminizi kurabilme olanağı bulabilirsiniz. Bu teknolojiyi üçüncü bir şirket tarafından kiralayarak kullandığınız kadar ödeme yapabiliyorsunuz. Bu teknoloji sayesinde elektronik postalara para ödemeden birçok özellikten yararlanabilmeniz mümkün olacaktır. Bu bulut teknolojisi özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için ideal olacaktır.
Özel Bulut: Bu teknoloji daha çok büyük şirketler tarafından tercih edilmektedir. Bu sistemde kurulan yapı özeldir. Bu özelliği sayesinde veriler ve dosyalar yalnızca sizin kontrolünüzde olacaktır. Microsoft sistemi özel bulut teknolojisi olarak sayılabilmektedir.
Melez Bulut: Bu bulut teknolojisinde özel bulut sisteminin varlığından söz edilebilmekte mümkündür. Bu sistemde güvenliğin ve gizliliğin ön panda olduğu bir sistemdir. Şirket hacmine göre tercih edilebilecek bu sistem genellikle büyük firmalar için güvenlidir. Bunun yanı sıra yüksek kapasitede bilgi ve veri depolayabilme özelliğine sahiptir.
Topluluk Bulut: Bu bulut teknolojisi sistemi genellikle nadir olarak kullanılmaktadır. Bu sistem genellikle birkaç şirketin ortak kullanımı için tercih edilmektedir. Özellikle birden fazla şirketi bulunan kişilerin ortak bir bağlantı oluşturabilmesi için oldukça ideal bir sistemdir.
Bulut teknolojisi kişiler ve şirketler için oldukça avantajlı olan bir uygulamadır. Bu teknolojiye sahip olmanız donanım ve yazılım satın alma, şirket veri merkezi ve çalıştırma gibi çalışmaları ortadan kaldıracağı için maliyetinde önemli ölçüde azaltılabilmesini sağlayacaktır.
Bulut Teknolojisi Avantajları Nelerdir?
Bulut teknolojisine sahip olduğunuzda büyük dosya ve verilerin depolanması ve saklanması işlemlerini kısa süre içerisinde yapabilmeniz mümkün olacaktır. Bu nedenle şirket çalışanlarının zamandan ciddi oranda tasarruf edilmesi sağlanabilmektedir. Bu teknoloji esnek ölçeklendirme özelliği sayesinde tüm bilgilerin ihtiyaç duyulan anda ve istenen konumda sunulabilmesine imkan tanıyacaktır. Özellikle şirket ya da firmaların bilgi yığılmaları oldukça fazla olmaktadır. Bulut teknolojisi şirketlerin raflama ve yığılma işlemlerini büyük ölçüde azaltarak sistemli bir şekilde depolama ve saklayabilme özelliği sunmaktadır. Bu nedenle iş yükünün ve iş stresinin azaltılması konusunda oldukça başarılıdır. Performansı oldukça fazla olan bu teknoloji sayesinde birçok işlem kısa süre içerisinde üst düzey verim alınarak gerçekleştirilebilecektir. Bunun yanı sıra yedekli depolama özelliği, üçüncü şahıslardan saklı tutulabilme özelliklerinin bulunması sayesinde kullanıcılara güvenilir bir hizmet vermektedir.
Yorum Yapabilirsiniz.
E-posta mailiniz gizli kalacaktır.*